Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Vinduesproduktion skåret midt over: Vi har måttet flytte rundt på medarbejderne

Direktør føler dog, at der er ved at være styr på situationen

Direktør føler dog, at der er ved at være styr på situationen
– Det har betydet, at vi har måttet flytte rundt på omkring 30 medarbejdere svarende til 15 procent af arbejdsstyrken, fortæller Claus Arberg, adm. direktør ved Hvidbjerg Vinduet om den nordjyske nedlukning, der har delt produktionen i to. Foto: Hvidbjerg Vinduet

HVIDBJERG/NORS: Med én fabrik i Hvidbjerg på Thyholm (Struer Kommune) og én i Nors (Thisted Kommune) fik Hvidbjerg Vinduet sidste torsdag skåret sin produktion midt over. Den nordligste fabrik befinder sig nemlig i en af de syv nedlukningsramte kommuner, og således fik adm. direktør Claus Arberg torsdag aften travlt med at rykke rundt på tropperne, så vinduesproduktionen trods nedlukning kan holdes oppe. Det fortæller han til mediet Wood Supply.

– Det har betydet, at vi har måttet flytte rundt på omkring 30 medarbejdere svarende til 15 procent af arbejdsstyrken. Nogle er flyttet imellem de to fabrikker, mens andre er flyttet fra aftenhold til daghold, så det har da givet nogle udfordringer, fortæller Claus Arberg, der allerede i løbet af torsdag aften havde en plan på plads.

– Så gik den første del af fredagen med at få det kommunikeret ud til medarbejderne, og efter det første døgns tid havde vi nogenlunde styr på det, men der blev løbet stærkt i det døgn, fortæller vinduesdirektøren.

Kommer til at koste

Da Wood Supply fanger Claus Arberg på telefonen fredag eftermiddag, fortæller han, at Hvidbjerg Vinduet efter den første uge stadig ”hænger nogenlunde med”, om end de nye omstændigheder har betydet en smule leveringsforsinkelser på enkelte produktgrupper.

– Der opstår selvfølgelig nogen tumult, når folk skal have nye pladser og lære en ny fabrik og nye kollegaer at kende, så nogle steder strammer det til, men heldigvis har medarbejderne vist en enorm omstillingsparathed, understreger direktøren.

Den kommunale nedlukning har også medført, at omkring 10 af vinduesfabrikkens medarbejdere helt har måttet blive hjemme. Og ifølge Claus Arberg er det uundgåeligt, at det også får økonomisk betydning for vinduesproducenten.

– Vi har en del overarbejde, og vi har også måttet kalde vikarer ind. Selvom vi får lønkompensation for de medarbejdere, der ikke kommer frem, så skal vi jo dels stadig betale en del af lønnen, overarbejde og vikarafregning. Samtidig ændrer kompensationen jo heller ikke på, at vi mangler dem, der er hjemme, forklarer han.

Et spørgsmål om fortolkning

Mens der altså langt hen ad vejen er kommet godt styr på situationen hos Hvidbjerg Vinduet, er det ifølge Claus Arberg ikke resultatet af en klar kommunikation fra myndighedernes side.

– Det der jo ligger i det her, og som kan blive ved med at forstyrre billedet, det er, at der er tale om anbefalinger og ikke påbud. Det efterlader jo et rum til fortolkning, og jeg forstår udmærket de virksomheder, der ser sig nødsaget til at lave en form for gradbøjning for at få det til at hænge sammen, lyder det fra Hvidbjerg-direktøren, ifølge hvem billedet blev yderligere mudret i dagene efter den nordjyske nedlukning.

– Så hører vi pludselig fra eksperter, der før har været med til at tegne regeringens linje, at der er tale om en unødvendig overreaktion, og så er det jo svært at vide, hvem man skal stole på – måske især når man helst vil tro på dem, der vil lempe de hårde restriktioner, lyder det.

Opfordrer til overbærenhed

Claus Arberg er også formand i brancheforeningen Vinduesindustrien og i DI Midt Vest, og også her har han mødt en del forvirring.

– Mit indtryk er, at alle gør, hvad de kan, men også at det er en stor udfordring at være regelret mange steder. Nogle har været nødt til at kalde nøglepersoner ind på tværs af kommunegrænserne, og det gør man kun nødtvunget, for der er ingen, der har lyst til at komme i den sorte bog som smittespredere, forklarer direktøren og formanden, der fra flere sider har hørt om private såvel som kommunale bygherrer, der ikke udviser megen forståelse for situationen.

– Og det giver jo en voldsom frustration, når der fra den ene side lyder, at medarbejdere ikke må sendes over kommunegrænsen, mens der fra den anden side trues med dagbøder, så i den forbindelse må jeg virkelig opfordrer til, at der udvises overbærenhed og gives henstand, så vi alle sammen kan komme igennem det her så godt som muligt, slutter Claus Arberg.